Hvad kan ændre planerne for et fjernvarmeprojekt?

Der kan være mange årsager til, at planerne for et fjernvarmeprojekt bliver ændret, eller at projektet bliver forsinket, så vi bliver nødt til at opdatere tidsplaner.

Billede af børnefødder med gummistøvler på og en lille række af gummiænder i en vandpyt Vand har været en stor årsag til mange forsinkelser i fjernvarmeprojekter.

Torsdag den 27. marts 2025

Som ved alle andre bygge- eller anlægsprojekter kan der ske uforudsete ting, der kan resultere i forsinkelser eller ændringer af planerne.

Regn og stigende grundvand

Det helt store problem i 2023 og 2024 var de store mængder regn, der faldt, og stormfloden i Køge i oktober 2023.

Store mængder regn, fx som det meste af landet fik hen over vinteren 2023-2024, skaber ikke bare problemer for fx husejere, men også for vores gravearbejde.

Fjernvarmerør skal graves i forskellige dybder

Vi graver store huller i jorden for at lægge rør til fjernvarme. Her arbejder vi primært med to slags rør, begge dele kalder vi ”ledninger”:

  • De store rør, vi graver ned i vejene. De graves som regel ned i 80 cm’s dybde, men det kommer an på, hvad der skal køre ovenpå – jo tungere køretøjer, jo dybere skal rørene graves ned. Det er vores hovedledninger.
  • De mindre rør, vi graver ned i jorden fra vejen og ind til husene. De graves som regel ned i 30-40 cm’s dybde. De hedder stikledninger, og de bliver koblet til hovedledningen. 

Vand både oppe- og nedefra

Når det regner i ekstreme mængder, ligesom vinteren 2023-2024, skaber det problemer for gravearbejdet på to måder:

  • Vandet kommer oppefra og regner ned i hullerne.
  • Vand fra vejen løber også ned i hullerne.
  • Grundvandet stiger nedefra og fylder hullerne yderligere op.

Der er typisk mere vådt i vinterhalvåret end om sommeren. Grundvandet står højere, der er mere nedbør osv., hvilket gør arbejdet meget mere besværligt på daglig basis, også selvom vi har pumper stående i døgndrift.

Blæst fra øst og stormflod

Det er også særligt slemt i de kystnære områder, når det blæser fra øst, for så bliver vandet skubbet ind ude fra bugten, så grundvandet stiger.

Ved stormflod sker der i princippet det samme, som ved meget regn. Her er det så særligt områder, der ligger tæt på havet, søer eller åer, der bliver ramt, ligesom Køge gjorde i oktober 2023. Så bliver vi nødt til at stoppe arbejdet midlertidigt i kortere eller længere tid.

Stigninger i grundvandet kan være meget lokal, fx kan vandet stå højt i den ene ende af en vej, mens der ikke er noget i den anden ende af vejen.

Hullerne skal tømmes for vand, før vi kan gå i gang igen

Selvom fjernvarme er varmt vand i rør, betyder det ikke, at de rør, vi graver ned, kan tåle uanede mængder af vand. Rørene er dækket af et lag isolering, og den isolering må ikke være fugtig, når vi svejser rørene sammen. 

Ofte bliver vi også nødt til at skære noget af isoleringen på rørene tilbage, inden der bliver sat muffer på rørene. En muffe er en slags kappe, man lægger uden på samlingerne. Den er svejset fast.

Meget vand sætter også store krav til selve gravearbejdet. Når jorden er våd, falder den mere sammen, og vi bliver nødt til at afstive siderne med træ- eller jernplader, så jorden ikke styrter sammen.

Gravearbejdet generelt

I byer som Køge ligger der en masse rør og ledninger i jorden i forvejen. De rør skal vi for det første passe på, når vi graver, og for det andet bliver vi ofte nødt til at omlægge eksisterende rør og ledninger, inden vi kan gå i gang med at lægge vores fjernvarmerør i jorden.

Gasledninger må vi ikke selv omlægge. Der er store sikkerhedskrav til det, så det skal gasselskaberne gøre. Så det er også en stor del af vores planlægning og kan nogle gange stoppe fremdriften ét sted, fordi gasselskabet er i gang et andet sted.

Det er ikke alt, vi kan forudse

Når vi går i gang med at grave, har vi som regel godt styr på, hvor der ligger rør i forvejen. Men nogle gange render vi ind i overraskelser, når der er rør, der ikke ligger, hvor de burde, og så skal vi lige tage højde for det og måske planlægge gravearbejdet anderledes.

Andre gange kan vi også rende ind i andre uforudsete forhindringer i gravearbejdet, fx kan jordbunden nogle gange være lidt anderledes, end vi troede, så det er mere besværligt at grave, end vi havde regnet med.

Pumper blev stjålet

Pumper er en meget vigtig del af vores arbejde med at grave rør ned. Netop dette aspekt gav fx ekstra problemer i vinteren 2023/2024, hvor vi desværre oplevede, at en del af vores pumper blev stjålet i nattens løb, så vi ikke kunne komme i gang næste morgen.

Nogle planer bliver forsinket, andre bliver blot byttet rundt

Det er dog ikke alle områder, hvor grundvandet ligger så højt. Derfor vil vi altid undersøge, om der er andre områder, vi kan gå i gang med før tid, hvor vi så kan grave, mens vi venter på, at de våde områder tørrer.

På den måde vil vi nogle gange forlade ét område, før vi er færdige, mens vi graver midlertidigt i andre områder, for så at vende tilbage til det første område og gøre det færdigt.

Andre ting, der kan komplicere udbredelsen af fjernvarme

Udover vejret kan hensynet til trafikken, ressourcer og udbudsregler også spille ind.

  • Tilladelser og hensyn

  • At anlægge fjernvarme er kompleks projektstyring. Vi skal have gravetilladelser fra kommunen, der skal tages trafikhensyn, og beredskabet skal informeres og involveres.

    Vi skal også have udledningstilladelser (udledning af grundvand og "byggegrubevand") for hvert område, vi starter i, dvs. vi kan ikke ansøge samlet, men skal søge for hvert område individuelt lige inden, vi starter på.

    Nogle gange bliver vi også nødt til at planlægge ud fra sæsoner, fx har vi lagt gravearbejdet omkring Køge Marina om vinteren, så det ikke forstyrrede erhvervslivet i deres højsæson om sommeren.

    Ofte graver vi også mange forskellige steder på én gang, så det hele skal koordineres og planlægges nøje.

  • Knaphed på ressourcer

    I 2022 under energikrisen lavede den daværende regering en aftale med KL om at sætte skub i udbredelsen af fjernvarme i hele Danmark. Det startede en bølge af stor efterspørgsel på både materialer, entreprenører, specialister, projektledere osv. Der blev så at sige rift om folk, der vidste noget om at etablere fjernvarme, og der blev kamp om materialerne.
  • Krav om udbud

    Udbudsregler kan også spille ind. Udover, at vi juridisk skal sende større projekter i udbud, arbejder vi også hårdt på at skaffe gode priser til vores kunder. Derfor bliver vi nogle gange nødt til at lade udbudsrunder gå om igen, hvis der ikke kommer tilbud, der lever op til vores krav.